Arvaa loppuaikani Red Island Marathonilla 14.5.2014:

Virallinen loppuaikani Red Island Marathonilla oli 3:17.50. Eksyin reitiltä ja juoksin pari kilometriä ylimääräistä. Maratonin täyttyessä väliaika omassa kellossa oli 3:06.30. Uskolliset lukijani jaksoivat luottaa itseni tavoin kolmen tunnin alitukseen. Vain 7 % osasi ennakoida, että päällitän jopa 3:05. Kiitos luottamuksesta! Seuraavaksi hyökkään kolmen tunnin rajan kimppuun Berliinissä 28.9.2014.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Millainen tapahtuma on Red Island Marathon

Tänään katsastelin vähän lepopäivän ratoksi mitä Red Island Marathonilla voisi olla odotettavissa. Kisan viime vuoden editiosta löytyy aika vähän tietoa, mutta jotain sentään.

Reitti tietysti mietityttää. Tiedän siitä sen verran, että se kiertää kaupunginpuistoa ympäri ja kisassa sitä juostaan vajaat kymmenen kierrosta. Yksi kierros on reilut 4,3 km eli selkeämmin ilmaistuna 2,7 mailia. Jännittävästi tämä on koko lailla tarkalleen sama kuin Hassen Tervasaari-maratonin reitillä. Reitin alustasta ei kerrota missään mitään, mutta ainakin New England Challenge -sarjan joissakin muissa osakilpailuissa näyttää olleen alustana asfaltti, ja oletan että kyllä tuollakin on. Ei kai amerikkalaisessa kaupunkipuistossa muuta alustaa voi ollakaan? Adios Boostit jalkaan siis. Autoilta reitti on sentään kisan ajaksi suljettu, tai niin on ainakin luvattu.

Atlantin valtameri ja Narragansett-lahti näkyvät olevan aivan puiston vieressä, joten tuulista siellä saattaa olla. Paikalliselta sohvasurffarikontaktiltani, joka on reitillä lenkkeilymielessä maratonin omin päin juossut, sain sen verran sisäpiirintietoa reitistä, että suht tasainen sen pitäisi olla. Jonkinlaista huoltoa luvataan aina jokaisen kierroksen päätteeksi, mutta nähtäväksi jää mitä se sisältää.

Yhtäläisyydet Hassen kisaan eivät lopu kierroksen pituuteen, sillä myös Red Island Marathon näyttää olevan keräilijöiden suosiossa. Amerikassa kerätään paitsi maratonien absoluuttista määrää, myös osavaltioita, joissa maraton on juostu. Löysin viime vuodelta vain yhden kisakertomuksen. Siinä moottoripyöräonnettomuudessa jalkansa menettänyt, 50 maratonia 50 osavaltiossa -projektia tekemässä ollut kaveri kertoo kokemuksistaan. Startin yhteiskuvassa näkyy olevan yksi jos toinenkin amerikkalainen maratonkeräilijälegenda, myös ensimmäisenä amerikkalaisena tuhat maratonia kerännyt Jim Simpson, joka näyttää ilmoittautuneen tänäkin vuonna mukaan.

Osanottajaluettelosta näkyy, että Simpsonin lisäksi viimevuotisia juoksijoita on mukana vain kolme. Loput ovat tainneet todeta, että yksi kerta riittää tällä reitillä... En tiedä miten paljon asiaan vaikuttaa tuolta yllämainitsemastani kisaraportista löytämäni pikantti yksityiskohta, että muutama päivä ennen viime vuoden kisaa oli yksi aamulenkkeilijä ammuttu kuoliaaksi kisareitillä. Epäonninen juoksija oli ilmeisesti vahingossa osunut todistamaan huumekauppaa. Niinpä viime vuoden kisassa partioikin poliiseja joka puun takana maratoonareiden turvallisuudesta huolehtimassa.

Tähän päivään mennessä Vapaiden Maa on varmaan sentään jo saanut huumeongelmansa selvitettyä, joten ei kai meillä ensi viikolla mitään vaaraa voi olla?

No, on tuolla kuitenkin 112 ilmoittautunutta täydelle maratonille, mikä on yli kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna. Se tarkoittaa, että juoksijoita on reitillä keskimäärin 39 metrin välein, mikä lienee riittävän taajaan pitämään diilerit loitolla. Ja onhan siellä 17 puolimaratoonariakin seassa.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta osanottajalistassa on se, että siellä ei ole ketään Warwickista tai naapurissa sijaitsevasta osavaltion pääkaupungista, Providencesta. Koko Rhode Islandista on vain yksi ainoa osanottaja! Onhan se toki vain miljoonan asukkaan osavaltio, mutta olisin luullut paikallisten lähtevän enemmän mukaan. On siellä puolimaratonilla sentään yksi paikallinenkin listalla. Ilmeisesti tämä on niin vahvasti keräilijöiden reviiriä, että heitä nuo juoksijat lähinnä ovat. Varsin laajalti eri puolilta Yhdysvaltoja heitä näkyy tulevan, mutta minun lisäkseni ei muita ulkomaalaisia ole.

Viime vuoden kisassa tuolla olisi ollut minulle juuri sopiva kirittäjä, sillä voittajan aika on ollut 2:55.16. Nyt kun setvin asiaa tarkemmin, niin huomasin, että voittaja on mennyt pyörätuolilla! Nopein juoksija on päässyt maaliin ajassa 3:15.20. Suurimmalla osalla on mennyt yli 6 tuntia, he kun ovat olleet tekemässä tuota koko viisi-maratonia-viidessä-osavaltiossa-viidessä-päivässä-projektia. Tokihan pyörätuolikirittäjäkin minulle kelpaisi, mutta valitettavasti tuo voiton puolustaja ei ole ilmoittautunut nyt mukaan. Erittäin todennäköistä on, että tiedossa on samanlainen soolojuoksu kuin taannoin Hassen kisassa.

Vaikuttaa siis olevan erityisen sisukkaiden urheilijoiden tapahtuma tämä Red Island Marathon! Kovin huonosti sovellun sellaiseen porukkaan mukaan, mutta toivottavasti siellä ollaan avarakatseisia ja hyväksytään tämmöinen tuloshakuinenkin kuntoilija sekaan.